Ana içeriğe atla

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Ön Lisans Programı Genel Tanıtım

PEYZAJ VE SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖN LİSANS PROGRAMI

Program Başkanı: Doç.Dr. Mustafa YILMAZ

Öğrenci Kontenjanı: 20 (I. Öğretim)

Puan Türü: TYT

Eğitim Süresi: 2 Yıl

Eğitim Dili: Türkçe 

Mezuniyet Unvanı: Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Teknikeri

MUYS Yönetim Sistemi: 3 Yarıyıl Teorik Eğitim - 1 Yarıyıl İşyeri Uygulama Eğitimi

 

Program Hakkında Bilgi:

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programında öğrencilerimiz, 3+1 sistemine uygun olarak, üç dönem teorik, bir dönem de işyeri uygulaması şeklinde dersler almaktadır.

 

Uygulama ağırlıklı olarak verilen derslerde; süs bitkilerinin tanıtımı ve yetiştiriciliği, süs bitkileri fidancılık tekniği, park ve bahçelerde budama, bakım ve onarım, arazi düzenleme ve peyzaj projeleri hazırlama ve proje uygulamaları ayrıntılı olarak işlenmektedir. Bilimsel ve teknik bilgilerle ve uygulamalarla donatılmış olarak yetişen elemanlar, bu programdan Peyzaj ve Süs Bitkileri Teknikeri unvanı ile mezun olmaktadırlar ve peyzaj çalışmaları yapan kamu kurumlarında, belediyelerde, peyzaj proje ve uygulama firmalarında, iç ve dış mekân süs bitkileri üretimi ve pazarlaması yapan sera ve fidancılık işletmelerinde istihdam edilebilmektedirler.

 

Mesleğin Önemi ve Geleceği:

Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Programı ülkemizde her ne kadar yeni yeni bilinmeye başlasa da küresel ölçekte gelişmiş olan ülkelerde çoktan hedefine ulaşmış ve sürdürülebilir bir sistem içerisinde yerini bulmuştur. Bilindiği üzere Dünya Sanayi Devrimi ile birlikte hayat biçimleri değişmeye başlamış bu tarihe kadar Dünya genelinde %1 civarında olan kentli nüfus şehir merkezlerine kurulan sanayi kuruluşlarındaki iş gücünün çekim kuvvetiyle birlikte insanları kırsal hayattan kentsel yaşama çekmeye başlamıştır. Bu etki ile birlikte kentli nüfus hızla artarak 20. Y.Y. başlarında -15 civarına çıkmış günümüzde ise çoktan %35-40’lara ulaşmıştır. Gelecek ile ilgili öngörüler ise kentli nüfusun 2040’larda %60’ları aşacağı yönündedir. İşte tam bu noktada varoluşunda itibaren doğa ile iç içe olan insanın doğa gereksinimini karşılamak için kentsel alanlarda ihtiyaç duyulan kırsal-kültürel alanların planlanması-tasarımı-bakımı-sürdürülebilirliği görevi biz peyzaj mimarları ve peyzaj teknikerlerine düşmektedir. Ülkemizde mesleğimiz 2000’li yıllardan itibaren hızlı bir ivme kazanmış özel ve kamusal alanlarda fazlaca istihdam sağlanmaya başlamıştır. Bu bağlamda mesleğimiz gelecek vaat eden meslek grupları arasında yerini çoktan almıştır. 

 

 Programın Amacı:

Bu programın amacı peyzaj ve süs bitkileri alanında faaliyet gösteren açık-yarı açık, kapalı, örtülü mekân tasarımı ve planlaması yapan bakanlıklar, belediyeler, peyzaj mimarlığı proje ve uygulama büroları, inşaat firmaları, süs bitkileri üretimi, satışı ve uygulaması yapan fidanlıklar ve seralar gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilen elemanlar yetiştirmekle birlikte kendi uygulama ve üretim firmalarını da kurabilen peyzaj tasarı yeteneği gelişmiş, yaratıcı, nesnel ve analitik düşünce yapısına sahip, alanında uzman kalifiye ara elemanlar yetiştirmektir. Bu doğrultuda teorik dersler yanında alan çalışmaları ile uygulamalı üretim yaptırılarak öğrencilerin bilgi ve becerileri artırılmaktadır.

 

Programın Hedefi:

Program mezunlarının, yetişmiş işgücü potansiyeli olarak, çalışacakları peyzaj ve süs bitkileri sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası platformda yaşanan güncel gelişmeleri takip eden, iletişim becerisi yüksek, özgüveni tam, girişimci, yenilikçi ve alanında uzman ara elemanlar olarak hizmet vermeleri hedeflenmektedir. Dolayısıyla, yüksek mesleki bilgi donanımına sahip, yenilikçi, üretken, girişimci, sosyal ve teknik iletişim becerisi yüksek, peyzaj planlarını okuma ve uygulama becerisine yatkın Peyzaj ve Süs Bitkileri Teknikerleri yetiştirmektir.

 

Kazanılan Derece:

Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Programı’nı bitiren öğrenciler önlisans diploması almaya hak kazanmakla birlikte ayrıca ‘‘Peyzaj ve Süs Bitkileri Teknikeri’’ meslek elemanı unvanı almaya hak kazanmaktadırlar.

 

Öğrencilerin Programı Seçerken Sahip Olması Gereken Yetkinlikler

Analitik düşünebilme, sayısal yetkinlikler, bireysel ve çevresel farkındalık, empati,  eksikleri fark edebilme ve sorunlara çözüm önerileri geliştirebilme, tasarı ve proje geliştirebilme, girişkenlik ve girişimci ruha sahip olma, mücadeleci ruha sahip olma, okumaktan ve yeni şeyler öğrenmekten zevk alma, yeniliklere ve değişime açık olma, yenilikleri takip etme, günümüz dünyasında bu sektördeki güncel ekonomik gelişmelere ilgi duyma.

 

Mezun Öğrencilerin Sahip Olacağı Yetkinlikler:

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler analitik düşünme, alan hacim hesaplaması, CAD programlarının aktif olarak kullanımı, arazi aplikasyonu, proje çizme, okuma ve uygulama becerisi, detay çizimi yetisi, bitki tanıma alanlarında yeterlilik kazanmaktadır.

 

Çalışma Alanları:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Tarım ve Orman Bakanlığı

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Belediyeler

Fidanlıklar

Tasarım Ofisleri

Uygulama Ofisleri

 

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Geçiş Yapabileceği Lisans Programları(2020 yılı DGS Tercih Kılavuzuna göre):

Bahçe Bitkileri,

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması,

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı,

Orman Mühendisliği,

Peyzaj Mimarlığı,

 

Eğitim-Öğretim İmkânları:

Okulumuz teknolojik ve akademik kadro olarak oldukça yeterli olanaklara sahiptir.

Akademik kadromuz: 1 adet Doçent Doktor, 1 Dr. Öğr. Üyesi ve 2 Öğretim Görevlisinden oluşurken bazı alan dersleri Üniversitemiz Ziraat Fakültesinden 2 adet Profesör Doktor hocamız tarafından yürütülmektedir. Bölümümüz hocalarının tümü 10 yılı aşkın mesleki deneyime sahip olup kendi alanlarında birçok akademik çalışmaya imza atmışlardır.

 

Gelişmiş Laboratuvar Olanakları:

Öğrenci Laboratuvar kapasite dengesi bakımından birçok fakülteden daha iyi durumda bulunan okulumuzda mesleki çizim yapmak için çizim laboratuvarında 5 adet bilgisayar, bilgisayar laboratuvarında ise 40 adet çizim programı bulunan bilgisayarımız bulunmaktadır. Ayrıca çizim laboratuvarımız aynı zamanda 40 öğrenciye hizmet verebilecek kapasitededir. Teorik dersliklerimiz ise online eğitime ve bilgisayar üzerinden konu anlatımı ve uygulama yapılmasına olanak sağlamaktadır.

 

Ders İçerikleri Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilir:

Bölümümüz ders AKTS ve içerikleri hazırlanırken fakültelerdeki ders içerikleri göz önüne alınarak hazırlama yapılmaktadır. Dolayısı ile DGS sınavına girip fakülteye devam etmek isteyen öğrenci arkadaşlarımız kazandıkları fakültede birçok dersten muaf olarak kayıpsız bir şekilde fakülte öğrenimlerine devam edebilme imkânına sahip olabilecektir.

 

 Mesleki Yeterlilik Bakımından Birçok Farklı Avantaj:

Bilindiği üzere Doğu Marmara bölgesi süs bitkiciliğinin parlayan yıldızı olarak hızlı bir şekilde yükselmektedir. Öyle ki 2 yıldır Sapanca İlçemizde Ülkenin en büyük süs bitkiciliği fuarlarından birine ev sahipliği yapmaktadır ve birçok peyzaj firması bu alanda stant açmaktadır, öğrencilerimizin gerek pazara gerekse iş olanaklarına ulaşmaları için kaçırılmaz bir fırsat olan bu ulusal fuar ile kendilerini ve mesleklerini daha yakından tanıyabilmektedirler. Ayrıca temeli geçtiğimiz yıl atılan Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya girecek olan ve ulusal ve uluslararası alanda fidan yetiştiriciliği üzerine hizmet verecek bu tesis öğrencilerimiz gelişimi için önem taşımaktadır.   Uygulamalı bilimlerde pazara yakın olmanın meslek çalışanlarına kattığı pozitif etkiler kesinlikle göz ardı edilemeyecek seviyeye ulaşmıştır. Son olarak geçtiğimiz yıl kurulan ve önümüzdeki yıllarda öğrenci almaya başlayacak olan SUBÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’de bizi akademik ve uygulama alanında güçlendirecektir.

 

 

Ders Planlarını Görmek İçin Tıklayınız